ENVIRODECK HOUTCOMPOSIET

biobased profielstrokenbekleding

Envirodeck is specifiek voor de professionele sector ontwikkeld. Bij de productie worden uitsluitend gerecyclede- en organische grondstoffen gebruikt. Op projectbasis is Envirodeck in afwijkende kleuren en lengtes leverbaar. Een Envirodeck houtcomposiet terras verdient zich over tijd terug t.a.v. onderhoud en levensduur.

Envirodeck

 • Slijtvaster dan Bilinga en Bankirai

 • Leverbaar in een hoge brandklasse, geschikt voor vluchtwegen

 • Kleurecht, UV-resistent en vergrijst niet (Delta EAB <5)

 • Duurzaamheidsklasse 1 en is duurzamer dan Azobé hardhout

 • Hoog antislip niveau, blijvend r10-r11

 • Ieder deck is optioneel leverbaar in een gesloten dek uitvoering

 • Speciale brugdekdelen en geluidsschermprofielen ook mogelijk.

Productomschrijving

Envirodeck® is een onderscheidend houtcomposiet dat al vanaf januari 2007 volgens Fiberplast biobased BV haar eigen, unieke receptuur geproduceerd wordt. De plankprofielen worden samengesteld uit gerecycled loofhoutstof, gerecycled HDPE kunststof en diverse hoogwaardige procesadditieven. Envirodeck voldoet aan de hoogste milieu- en kwaliteitscriteria. Ten opzichte van traditionele materialen bezit Envirodeck houtcomposiet een aantal belangrijke voordelen zoals:

 • er hecht geen vuil of alg aan, het is graffiti proof
 • heeft een theoretische levensduur van meer dan 50 jaar
 • kan niet rotten, wordt niet door insecten aangetast
 • behoeft weinig onderhoud en kan worden verwerkt als hout

Envirodeck plankprofielen leveren met haar circulaire karakter en dankzij een solide biobased content een positieve bijdrage aan het behalen van LEED, BREEAM en C2C doelstellingen.

Samenstelling Envirodeck

0%
Loofhoutstof
0%
HDPE
0%
Procesadditieven
0%
Circulair

DE PROFIELEN

Envirodeck Classic Pro Naturelbruin Groef

Classic Deck Pro

classic deck pro 23 150 mm met nummers– Cfl-s1-d0
– Galerijen
– Terrassen
– Steigers
Solid deck cedar groef

Solid Deck

solid deck zijaanzicht impressie omgedraaid– Cfl-s1-d0
– Galerijen
– Vluchtwegen
– Balkons
Mega deck composiet brugdek planken

Mega Deck

mega deck brugdek profiel steiger composiet gevuld– Dfl-s1-d0
– Steigers
– Galerijen
– Fiets-/loopbruggen
soundboard antraciet 800 600

Soundboard

soundboard profiel gevuld geluidschermen– Demping van 36 dB!
– Langs (snel)wegen
– Grote tuinen of parken
– Graffiti bestendig

INFORMATIE ENVIRODECK® HOUTCOMPOSIET

Anti-slip niveau

Breuk & doorbuiging

De hierboven vermelde waarden zijn kenmerkende waarden en daardoor niet geschikt voor sterkteberekeningen in de gebruiksfase.

TIEN JAAR VERLENGDE GARANTIE

Tegen een vergoeding van 2% op de totale opdrachtsom kunnen wij, indien daar expliciet om gevraagd wordt, een verlengde garantie aanbieden op Envirodeck houtcomposiet voor projecten vanaf 500m2. Deze faciliteit betreft een beperkte garantie die optioneel kan worden afgesloten bovenop de standaard garantieperiode van 2 jaar. De garantietermijn wordt daarmee verlengd naar 10 jaar. Er wordt hierbij geen garantiepolis op projectbasis afgegeven. Het algemene garantiecertificaat en de slotfactuur vormen samen de garantiepolis. Een (kosteloze) opstartinstructie op locatie maakt onderdeel uit van deze faciliteit. Voorwaarden ten aanzien van montage en onderhoud zijn van toepassing.

Realisaties

DE KARAKTERISTIEKEN VAN EEN ENVIRODECK® HOUTCOMPOSIET TERRAS

LEED, BREEAM en C2C

 • Envirodeck® is bij uitstek geschikt voor toepassing in ‘groene’ projecten, bijvoorbeeld projecten die uitgevoerd worden op basis van LEED-certificering (Leadership in Energy & Environmental Design). Het deck valt namelijk onder het criterium van LEED betreffende materialen en grondstoffen.
 • In Nederland wordt ook gewerkt met BREEAM-NL (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), een methode die de duurzaamheidsprestatie van gebouwen beoordeelt. Envirodeck® draagt bij aan de invulling van het criterium van materialen met een wegingsfactor van 12,50%.
 • De ontwikkeling van Cradle-to-Cradle ondernemerschap zet stevig voet aan de grond in Nederland. Envirodeck® sluit goed aan op dit gedachtegoed omdat het wordt geproduceerd uit grondstoffen die aan het einde van haar enorme levenscyclus van meer dan 50 jaar, volledig hergebruikt kunnen worden.
 • .

BREED TOEPASBAAR

 • Envirodeck® is geschikt als galerijvloer in appartementencomplexen, het is zelfs toegestaan in vluchtwegen.
 • De meest voorkomende toepassingen zijn dakterrassen, vlonders en steigers zoals in jachthavens.
 • Envirodeck Mega Deck is uitermate geschikt voor toepassing als dek op fiets- en loopbruggen.
 • Het Solid Deck kan bovendien ook verticaal toegepast worden in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als gevelbekleding.
 • Voor toepassing in geluidsschermen langs autowegen is ook een speciaal profiel ontwikkeld, het Envirodeck Sound Board.

MEERDERE TYPEN

 • Het Classic Deck van Envirodeck® is het meest verkochte type plank, één van de redenen daarvoor is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 • Solid Deck is ons massieve deck welke beschikt over een hogere brandklasse Cfl. Vanwege deze brandklasse wordt ons Solid Envirodeck® veel toegepast in vluchtwegen. Niet in de laatste plaats omdat Envirodeck tevens een lage Rookklasse bezit, namelijk s1 volgens NEN 13501-1.
 • Envirodeck Mega Deck is een profiel ontwikkeld als oplossing voor loop- en fietsbruggen. Dit dekprofiel is geschikt voor een statische vloerbelasting van maar liefst 4.718 N/m2 bij een max. overspan van 750mm waardoor het tegenwoordig ook meer en meer wordt toegepast bij de renovatie van bestaande (vrijdragende) galerijen en jachthavens.
 • Tot slot het Sound Board met een dempingswaarde 35dB van welke speciaal is ontwikkeld voor toepassing in geluidsschermen.

BIO EN CIRCULAIR

 • Envirodeck® bestaat voor het overgrote deel uit loofhoutstof wat ervoor zorgt dat de eindproducten een natuurlijke uitstraling houden. Het gebruik van loofhoutstof in Envirodeck draagt bij aan de sterkte en stabiliteit van het materiaal.
 • Naast loofhoutstof bestaat Envirodeck voor 45% uit gerecyclede HDPE kunststof. Deze gerecyclede kunststof is afkomstig uit industriële afvalstromen en is daardoor hoogwaardiger dan bijvoorbeeld afvalstromen uit huishoudelijk afval.
 • Aan het eind van de levenscyclus kunnen de profielen gerecycled worden. Het materiaal kan vervolgens toegepast worden in andere duurzame oplossingen. Hierbij kan gerecycled Envirodeck als grondstof dienen in het nieuwe productieproces.

Veelgestelde vragen

Envirodeck houtcomposiet producten zijn uitsluitend in Nederland en België verkrijgbaar via Fiberplast Biobased BV. Wij leveren de composiet terrasplanken uitsluitend aan de professionele sector, zelf leveren wij niet rechtstreeks aan particulieren. Door contact op te nemen met ons kunnen wij, indien gewenst, u in contact brengen met een dealer of verwerker van ons.

Envirodeck houtcomposiet planken worden in een doorlopend proces geëxtrudeerd. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar (verwarmd) materiaal op een efficiënte manier door een matrijs heen wordt geperst. Het uiteindelijk gevormde staafmateriaal, ook wel extrusieprofiel genoemd, is verrassend slijtvast, gripvast en duurzaam.

De verwerking van Envirodeck hout en kunststof planken vereist geen speciale gereedschappen. Envirodeck kan met normaal houtbewerkingsgereedschap zonder gevaar op smelten of ontbranding verwerkt worden. Boren, zagen of frezen zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren.

Maar natuurlijk! Op aanvraag zullen wij u een brochure of een monsterpakketje opsturen. In het pakketje zitten plankstukjes van iedere kleur: antraciet, naturel, cedar & koffiebruin. Geef hierbij voortijdig aan of uw voorkeur uitgaat naar de Classic, Solid of Mega plank (twee kleuren). Indien gewenst kunnen wij hierbij ook een proefsetje van Buzon vloerdragers en Regupol onderleggers bijleveren. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden. Dit kan middels de telefoon, mail of chat.

Waar de meeste producenten met interne kwaliteitscontroles volstaan, gaat Fiberplast Biobased met Envirodeck een stap verder. De samenstelling en de kwaliteit van Envirodeck wordt dan ook constant extern gemonitord. Iedere productiebatch wordt in aanvulling op de interne kwaliteitscontroles door Intertek getest volgens Clause 8.3.3 van EN 15534:2014. Dit is een kooktest waarbij gedurende een langere periode gekeken wordt naar wateropname en wijzigingen in dikte, breedte en lengte ten opzichte van de referenten. Dit is feitelijk een geforceerde simulatie van de praktijkomstandigheden vergelijkbaar aan ca. 10 jaar buitenexpositie. Aansluitend worden er iedere 2 á 3 productiebatches monsters getrokken waar wij door SHR Wageningen kooktesten op laten uitvoeren. Zo wordt de treksterkte wordt volgens EN 319:1993 en de dichtheid volgens ASTM D792-00 bepaald. Afsluitend wordt er met enige regelmaat door SGS boiling-, heat reversion-, swelling- en water absorbtion testen uitgevoerd volgens EN 15534 1:2014.

Verder is het uitermate belangrijk om te weten dat Envirodeck de strengste afkeurcriteria in de markt hanteert. De kwaliteitseisen van Envirodeck overtreffen zelfs ruim hetgeen gesteld is in BRL 0825 en de “Qualitäts- und Prüfbestimmungen für Terrassendecks”!

Alle Envirodeck composiet planken zijn brandveilig, zo vallen de planken in de Europese Rookklasse s1 en zijn ze vrij van druppelvorming bij brand (d0). Ongeacht de eis aan de brandvoortplantingsklasse geldt voor de vloerafwerking in besloten ruimten de Nederlandse rookeis van max. 10 m-1 oftewel Europese rookklasse s1. De basiseis voor alle beloopbare oppervlakken op hoogte is ten minste Euro brandklasse Dfl-s1, zowel de Envirodeck Series Classic, Solid als de Mega voldoen aan deze eis.

brandklasse WPC vluchtwegen envirodeck

Overleg echter altijd met de lokale Brandweer omdat deze, na het uitvoeren van een risico inventarisatie, afwijkend kunnen besluiten ten aanzien van de brandveiligheid. Afwijkingen van het Bouwbesluit zijn zowel in positieve als negatieve zin mogelijk. Dit gezien de uiteindelijke beoordeling altijd afhankelijk is van de configuratie van het object, intensiviteit, aantallen en de locatie van de vluchtweg.

Indien u op zoek bent naar een specifiek houtcomposiet profiel is de kans groot dat wij reeds over een matrijs beschikken. Monsters van klant specifieke profielen zijn slechts beperkt beschikbaar, wij vragen hiervoor uw begrip. Vanzelfsprekend kunnen bij specifieke projecten de lengtematen (maximaal 4880 mm) en kleuren afwijken van de huidige standaard. Wij hebben matrijzen van specifieke plankenprofielen die op maat zijn geproduceerd om te kunnen voldoen aan de wensen van onze klanten ten aanzien van de terrasplanken, vlonderplanken en balkonplanken. Vraag gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden van onze houtkunststof planken!

De unieke materiaalsamenstelling is verantwoordelijk voor de onderscheidende kwaliteit en uitstraling van onze Envirodeck profiel planken. Envirodeck houtcomposiet bestaat uit; gerecycled HDPE (45%), loofhoutstof (52%) afkomstig uit de meubelbouw en diverse hoogwaardige procesadditieven (3%). Om aan de hoogste duurzaamheidscriteria te voldoen worden uitsluitend gerecyclede grondstoffen met een zeer hoge zuiverheidsgraad gekozen.

Het grootste gedeelte van onze komposiet assortiment is in 4 sprekende kleuren leverbaar. Speciale kleuren zijn – onder speciale voorwaarden – natuurlijk mogelijk. Een additionele oppervlaktebehandeling is vaak niet nodig; alg en vuil hechten zich niet aan Envirodeck houtcomposiet. Het dak is eenvoudig te reinigen met een lauw sopje en optioneel met een hogedruk reiniger. Wij hebben standaard de volgende kleuren in ons assortiment:

 • Antracietgrijs
 • Cedar (uitlopened)
 • Koffiebruin
 • Naturelbruin

In het Bouwbesluit worden functionele eisen gesteld aan bouwwerken en/of bouwdelen. Daarvoor zal het product aan bepaalde eisen moeten voldoen. Het is dan ook niet mogelijk om direct aan te tonen dat een CE-gemarkeerd product geschikt is voor de beoogde toepassing, ook KOMO is hierin niet volledig. Aanvullend onderzoek kan derhalve alsnog middels het Bouwbesluit vereist zijn. In aanvulling op KOMO worden de eigenschappen voor brandvoortplanting en rookproductie van materialen in Bouwbesluit 2012 voorgeschreven volgens NEN-EN 13501-1. Daarmee is een einde gekomen aan een serie Nederlandse NEN-normen die werden aangestuurd in Bouwbesluit 2003. Envirodeck voldoet ruim aan deze eisen. Certificaten kunnen op aanvraag worden toegestuurd.

Bij de Envirodeck houtcomposiet terras kunt u de volgende opties bijbestellen:

 • Voegprofielen
 • Aluminium fundatieprofielen
 • Premium montage set
 • Randprofielen
 • Eindkappen
 • Fundatieprofielen
 • T-Clips
 • Buzon balkdragers
 • Regupol onderleggers

Envirodeck is in haar beginselen al speciaal ontwikkeld voor het vochtige Europese zeeklimaat. Dit ziet u met name terug in de lage vochtopname en de uitstekende bestendigheid tegen algen, micro-organismen en schimmels.

zeeklimaat composiet profielen WPC

Een Envirodeck houtcomposiet terras wordt veel toegepast in projecten waar men graag een fraai ogende terras, vlonder of galerijvloer wil realiseren dat langdurig kleurecht blijft, brandveilig is en vooral makkelijk in onderhoud is. Door duurzame en natuurlijke grondstoffen te combineren en daarbij hoogwaardige procesadditieven aan toe te voegen is een WPC plank gecreëerd die volledig aan deze wensen voldoet. Gezien een belangrijk deel van de plank bestaat uit kunststof (45%) beschikt het hierdoor over thermoplastische eigenschappen. Dit betekend dat het voldoende ruimte moet hebben om te kunnen werken bij zowel winterse als zomerse temperaturen.

Andere aspecten waar men goed op dient te letten is het afschot (2% in de lengte), afwatering (geen plasvorming onder dek) en de maximale overspanning (afhankelijk van plank). Het is belangrijk dat bij het leggen en onderhouden van de vloer de bijgeleverde verwerkings- en onderhoudsvoorschriften goed worden gehandhaafd. Dit is zodat zowel u als de eindgebruikers optimaal en erg lang kunnen profiteren van hun nieuwe composiet vloer.

De afkorting CE staat voor Conformité Européenne. Het is een Europees conformiteitsteken dat met ingang van 1 juli 2013 is gebaseerd op de Europese Verordening bouwproducten die de Europese Richtlijn bouwproducten heeft vervangen. Fabrikanten van bouwproducten moeten hun product met CE-markeren als een geharmoniseerde Europese productnorm (hEN) van toepassing is verklaard en het product in de handel wordt gebracht. Met de CE-markering geeft een fabrikant de waarden weer van een (beperkt) aantal kenmerken van zijn product. Alleen fabrikanten van producten die onder een geharmoniseerde norm vallen zijn verplicht om een CE-markering op hun product aan te brengen en een prestatieverklaring op te stellen. Voor fabrikanten van producten die niet onder een Europese geharmoniseerde norm vallen geldt die verplichting niet. De Module CE-markering van de Rijksoverheid geeft aan welke geharmoniseerde Europese productnorm hoort bij een bepaald bouwproduct en geeft bijbehorende aanvullende informatie. Op (Envirodeck) houtcomposiet vloerbekleding is geen CE-markering van toepassing, dit is online te controleren.

Met een KOMO attest kan een producent of leverancier aantonen dat het product geschikt is voor het beoogde gebruik in het bouwwerk en/of bouwdeel indien aan de daarin opgenomen eisen wordt voldaan. KOMO kwaliteitsverklaringen zijn gebaseerd op KOMO beoordelingsrichtlijnen (BRL) met eenduidige grenswaarden, toleranties en/of klassen die zijn toegesneden op de Nederlandse bouwpraktijk. Hierin worden uitspraken gedaan over alle kenmerken die voor die toepassing van belang zijn.

Op hout-kunststof-composiet profielen toegepast als vloerbekleding is de beoordelingsrichtlijn BRL 0825 dd. 18-05-2015 van toepassing. In deze BRL zijn de eisen opgenomen waaraan de houtcomposiet profielen moeten voldoen, evenals de bepalingsmethoden om vast te stellen dat aan de eisen wordt voldaan. Deze eisen zijn vastgelegd in NEN-EN 15534-4. Gegeven het feit dat Envirodeck internationaal wordt vermarkt en de (kostbare) KOMO-attestering uitsluitend erkenning geniet in de Nederlandse markt, is ervoor gekozen om de producten te laten testen volgens de internationaal geldende NEN & ASTM standaarden. Met de verkregen testcertificaten wordt voldaan aan de technische standaarden en uitgangspunten zoals in de BRL benoemd maar word tevens voldaan aan internationale normen zoals de CEN/TS 15534, 1-3; 2006.

LEED staat voor Leadership in Energy & Environmental Design. Het is sinds 2000 ontwikkeld, op basis van BREEAM, door de United States Green Building Council (USGBC). De USGBC is een coalitie van commerciële, publieke en non-profitpartijen in de bouw. De USGBC streeft naar een duurzamere aanpak van het ontwerp, de uitvoering en beheer van de gebouwde omgeving. Qua aandachtsveld richt LEED zich op woningen, omgevingsontwikkeling, commerciële interieurs, kern en schil, nieuwbouw, en scholen, gezondheidszorg en winkels. Het programma is naar zeggen van de USGBC bedoeld voor bijna iedereen in de bouw. LEED is vrijwillig, open en op consensus gebaseerd. Het geeft punten voor kenmerken van een gebouw – via criteria beschreven – dat als ‘groen’ wordt gezien. LEED is vooral Amerikaans georiënteerd. Envirodeck sluit goed aan in dit plaatje gezien de Biobased samenstelling, lange levensduur en het na gebruik volledig recyclebaar is.