Zwevend tegelterras aanleggen met tegeldragers

Het plaatsen van een zwevend tegelterras op het balkon, dak of in de tuin is nog nooit zo makkelijk geweest. Zelf als er sprake is van een niet geheel vlakke ondergrond zijn er alsnog voldoende oplossingen beschikbaar om een prachtige egale tegelvloer aan te leggen. Buzon heeft een wereld aan oplossingen in haar assortiment, geheel af te stellen op het type buitentegel, ondergrond of uw persoonlijke wensen. Zo kan er bijvoorbeeld middels hellingcorrectoren een afschot tot wel 15% worden gecompenseerd/gerealiseerd.

aanleggen zwevend tegelterras tegeldragers

Voordelen tegeldragers

Het gebruik van tegeldragers heeft verschillende voordelen zo hoef je niet met kruiwagens zand om te zuilen, is er veel minder kans op scheurvorming, zijn de tegels gewoon vervangbaar/verhuisbaar, blijft de onderliggende ruimte toegankelijk voor het wegwerken van kabels en kunnen mieren zich niet langer tussen de tegels nestelen. Met de tegeldragers van buzon zijn hoogtes van meer dan een meter te overbruggen en iedere individuele drager is tot wel 1000 kg belastbaar! Er is dus voldoende draagkracht per m2 voor zowel dikke tegels, meubilair en mens. Ze zijn dan ook geschikt voor zowel residentiële als publiek toegankelijke tegelterrassen. De dragers zijn echter niet geschikt voor oppervlaktes waar ook voertuigen overheen rijden.

Waar moet de tegel aan voldoen?

 • Minimaal 30×30 cm
 • Minimaal 2 cm dik
 • Beton, keramiek of natuursteen (bijv. graniet, basalt & sommige soorten kalksteen)

Hoeveel tegeldragers heb ik nodig?

Dit is een vraag die wij veel te horen krijgen. Wij kunnen dit vaak moeilijk inschatten omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren. Bij tegelterrassen is dit o.a. afhankelijk van;

 • Tegelformaat
 • Tegelvorm
 • Tegelverband (steens/halfsteens etc.)
 • Terrasformaat
 • Terrasvorm (meer hoeken = meer dragers)

Dragerposities

Wij raden sterk aan vooraf eerst een legplan uit te tekenen, dit is volgens ons de beste representatie van het aantal benodigde tegeldragers. Hou er rekening mee dat er bij tegels groter dan 60 bij 60 een extra drager benodigd is. U kunt de onderstaande aantallen hanteren om tot een ruwe schatting te komen, er is hierbij uitgegaan van steensverband:

aantal tegeldragers zwevend tegelterras
tegeldrager posities zwevend tegelterras

Stappenplan aanleggen zwevend tegelterras op tegeldragers

Bij het leggen van het terras raden wij aan de volgende stappen te volgen:

 • Maak een leg plan
 • Zorg dat de ondergrond schoon is en leg alvast kabels/leidingen voor bijv. verlichting
 • Markeer waar iedere drager ongeveer moet worden geplaatst
 • Kijk of er ook een afschot moet worden gecorrigeerd (2%+) en plaats hellingcorrectors
 • Plaat de tegeldragers en eventueel middendragers of opvulplaten
 • Klik de toebehoren op de kop van de drager (tegelkruisjes/vulrubbers)
 • Draai de dragers op de gewenste hoogte uit
 • Dragers bij randen kunnen worden doorgeschoven (breek 2 tegelvoegjes af)
 • Plaats bij muren eventueel een 5mm afstandhouder (tussen tegel & muur) op de kop van de drager
 • Begin met plaatsen van de tegels, begin bij de muur
 • Leg de tegels vlak en gebruik een lange waterpas om de dragers mooi vlak te krijgen
 • Zet indien mogelijk en nodig de buitenste tegelrij vast
 • Geniet van uw nieuwe zwevende tegelterras, u kunt er gelijk gebruik van maken!

Aandachtspunten zwevend tegelterras

Afwatering

Bij tegelterrassen is afwatering altijd wel een dingetje. Wij raden om die reden aan de voegen open te houden en te gaan voor de 3mm voeg. Hou ook bij de muren 5mm vrij middels een afstandhouder (U-Wall). Soms kan het ook helpen de gehele vloer op een klein afschot (0,5-2%) te zetten zodat water er niet op blijft staan en alg aangroei minimaal blijft. Dit kan u veel tijd besparen ten aanzien van onderhoud en kan de algemene levensduur/fraaie aanzien van de tegels aanzienlijk verlengen. Kijk ook of het water onder het dek goed weg kan lopen naar bijvoorbeeld open grond of een afvoer, als waterpartijen namelijk lang blijven staan onder het tegeldek kan dit lichtelijk gaan stinken of insecten aantrekken. Ook kan dit voor vorstschade zorgen. Het gebruik van rubber vulplaten (U-RUB) onder de dragers kan de algemene waterafvoer onder het dek bevorderen. De dragers zelf zijn goed bestendig tegen water en kunnen zelfs onderwater worden geplaatst.

Onderhoud

De dragers zelf behoeven geen onderhoud en hebben een zeer lange levensduur, niet voor niks geeft Buzon 30 jaar garantie op hun dragers. De onderliggende ruimte blijft toegankelijk voor onderhoud, dit kan door simpelweg een tegel op te tillen. Daardoor kan men eventueel opgehoopt vuil makkelijk en snel verwijderen. Ook als er bijvoorbeeld een glas limonade over het dek valt kan men met de hogedruk reiniger gewoon onder het dek alles wegspoelen. Onderhoud de tegels volgens de voorschriften van de leverancier/producent. Met name bij natuursteen tegels kan er water op het natuurlijk gevormde oppervlak blijven staan wat voor gladheid kan zorgen.

Over Fiberplast Biobased

Wij zijn reeds bijna 12 jaar de exclusieve distributeur van Buzon vloer- & tegeldragers in Nederland en op niet exclusieve basis in België. Over de jaren heen hebben wij diverse grote en kleine projecten mogen voorzien van vloerdrager oplossingen. Op onze website kunt u een gedeelte daarvan bezichtigen. De vloerdragers van Buzon staan wereldwijd bekend om hun hoogwaardige kwaliteit, gebruiksgemak en zeer hoge draagkracht. Er zijn momenteel 3 series vloerdragers; PB, DPH & BC. Hiervan is de PB de meest gebruikte en makkelijkst in gebruik bij het realiseren van een zwevend tegelterras, de DPH meer voor specialistische toepassingen en de BC als er sprake is van meer hoekige tegels of roostervloeren. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden. U kunt ons bereiken via de chat, mail of telefoon. Er zijn vrijwel altijd grote hoeveelheden van dit product op voorraad dus bij bestelling kan er binnen 2-5 werkdagen worden uitgeleverd.

fiberplast biobased logo biobased houtcomposiet buzon resysta rijstvlies