Waarom speciale schroeven voor Envirodeck houtcomposiet?

Vaak krijgen wij vragen over hoe het nou precies zit met de schroeven van de massieve Envirodeck composietplanken. Dit komt voornamelijk vanuit de wens van verwerkers om hun eigen schroeven te gebruiken. Het merendeel van hun schroeven is specifiek ontwikkelt om gebruikt te worden in combinatie met (hard)hout. Composiet heeft echter andere mechanische eigenschappen dan hout, met name als men kijkt naar de uitzetting en dichtheid. Een aantal jaar geleden hebben wij, in samenwerking met diverse specialistische partijen, speciale montage- en boorschroeven voor ons Solid Deck ontwikkeld. Deze schroeven zijn niet in de handel leverbaar maar worden exclusief voor ons geproduceerd.

Montageschroef

De standaard ongekleurde (metaalkleur) montageschroeven, bedoelt voor montage op hardhout, zijn 5,5 x 45 mm en voorzien van een Torx T20 aansluiting. Een onderscheidende eigenschap van deze schroef is dat het in bezit is van een extra platte kop met een diameter van 15mm. Deze kop is extra plat om struikelgevaar te reduceren en zo groot om inwatering in het boorgat te voorkomen.

Verschil met standaard Trespa schroeven

Gezien de boorgaten in onze massieve composietplanken 3-3,5mm overmaats moeten worden voorgeboord (8,5-9mm diameter) om adequaat de werking van de plank op te vangen, zou een standaard Trespa schroef met een kopdiameter van 12mm en een schacht van 5,5mm het boorgat niet volledig afdekken waardoor inwatering kan ontstaat. Deze inwatering kan ervoor zorgen dat de uittrekwaarde van de schroef op termijn terugloopt (houtrot van de onderbalk) met daarbij in de loop der jaren toenemend risico dat de schroef los gaat lopen. Dit tast de algemene levensduur van de plank aan. Een standaard Trespa schroef is slechts 38mm lang, terwijl onze schroeven een lengte van 45mm hebben. Een standaard Trespa schroef heeft derhalve slechts 19mm “vlees”, de envirodeck schroef heeft 26mm. Dit maakt het veel beter bestendig tegen inwatering en kan het beter de plankwerking opvangen. Deze schroeven zijn ongekleurd en worden gewoon met de lage bolkop boven op de plank geplaatst.

Verdiept plaatsen

Nu krijgen wij ook wel de vraag van klanten of wij de schroef ook in een plank bijpassende kleur kunnen leveren. Dit is op projectbasis natuurlijk mogelijk, de kleur wordt middels poedercoating aangebracht, maar zal er op termijn wel afslijten. In deze situatie adviseren wij de schroeven verdiept te plaatsen. Hiervoor hebben wij een speciale trappenboor laten ontwikkelen. Deze slimme stappenboor is voorzien van een inkeping onderaan de zijkant van het dikke gedeelte van de boor. Dit randje wordt ook wel een “boordiepte-indicator” genoemd. Dit randje zit op 5 mm van de onderzijde waardoor de schroefkop, die ca. 3mm hoog is net onder het loopvlak valt. Hierdoor kan de kleurlak er bijna niet af slijten omdat de schroefkop beschermd in een verdiept kamertje ligt. Omdat de schroeven dan wel erg diep in het onderhout moeten worden geschroefd, hebben de gekleurde exemplaren een lengte van 38mm, 5,5 x 38 mm, voorzien van een Torx T20 aansluiting en een kleur passend bij de gewenste plankkleur. Hou er hierbij wel rekening mee dat de kleur pas bij opdracht wordt aangebracht waardoor er sprake zal zijn van een iets langere levertijd. Montageschroeven dienen tevens in de onderconstructie van hardhout te worden voorgeboord.

stappenboor envirodeck solid deck staand
boorschoef envirodeck solid

Boorschroeven

Onze boorschroeven hebben een afmeting van 5,5 x 38 mm en een Torx T25 aansluiting. Zoals de naam al zegt, behoeft men de boorschroeven niet voor te boren in de onderconstructie, ze zijn namelijk zelfborend. Deze schroeven zijn ontwikkeld voor montage in staalplaat of stalen/aluminium koker met een wanddikte van 1,5 tot 2,5mm. Ook deze schroeven zijn in zowel gekleurde als ongekleurde versie leverbaar. De lengte van de schacht blijft hierbij 38mm omdat de schroef altijd wordt geplaatst in een materiaal met een wanddikte van max. 3,5mm, een kortere of langere schroef geeft derhalve geen andere uittrekwaarde.

Schroefkleur

Betreffende de schroefkleur is het belangrijk dat er rekening mee wordt gehouden dat vermelde RAL kleuren (Kleur Naturelbruin ≈ RAL 1011 Cedarbruin ≈ RAL 8003 Koffiebruin ≈ RAL 8025 Antracietgrijs ≈ RAL 7016) bij benadering zijn. Envirodeck is een natuurproduct en wordt geproduceerd in combinatie met gerecyclede grondstoffen van verschillende origine, dit resulteert in dat de kleuren nooit identiek zullen zijn per productiebatch. Het gebruik van gerecycled kunststof zorgt ervoor dat de verhouding nooit precies identiek kunnen zijn en er altijd kleine kleurverschillen zullen zijn.

Fiberplast Biobased & Envirodeck

Fiberplast Biobased levert reeds sinds 2006 duurzame vloer en gevel alternatieven aan de zakelijke markt. Wij specialiseren ons hierbij in biocomposieten die een uitstekend alternatief zijn voor hout, volkunststof of staal. Envirodeck is een product dat wij zelf ontwikkelen, produceren en leveren. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden, wij hebben een wereld aan kennis en ervaring in huis en helpen u graag op weg.