Rijstvlies – een wereld aan mogelijkheden

Recentelijk komt het steeds meer in het nieuws; rijstvlies als bouwmateriaal. Een natuurlijk (biobased) product dat zeer vochtbestendig is en een uiterst goed en betaalbaar alternatief voor hout, staal of kunststof is. Wij hebben reeds meer dan 5 jaar ervaring met dit materiaal en hebben het al in een groot aantal verschillende toepassingen en omgevingen zien worden toegepast. Denk hierbij aan gevels, meubels tot aan plantenbakken. De mogelijkheden oneindig als je kijkt naar de specificaties van dit materiaal!

rijsthuls resysta rijstvlies

Rijstvlies

De meeste mensen begrijpen niet helemaal wat we hiermee bedoelen. Zo wordt er geen rijst(de korrel) in het materiaal verwerkt maar alleen het vlies dat om de daadwerkelijke rijstkorrel heen zit. Dit zit bij zilvervliesrijst nog wel om de korrel heen maar wordt vaak als afval gescheiden in de voedselindustrie. Het vlies is zeer bestendig tegen vocht, ongedierte, schimmels en rot. Dit maakt het uiterst geschikt voor buitentoepassingen. Door dit middels innovatieve productietechnieken te combineren met een hoogwaardige polymeer wordt een uiterst bestendig product gerealiseerd dat bovendien thermisch te vervormbaar is en na zijn lange theoretische levensduur ook nog eens volledig recyclebaar is.

Voordelen rijstvlies materiaal:

 • Vochtbestendig
 • Recyclebaar
 • Biobased
 • Thermisch vervormbaar
 • Multifunctioneel
 • Geen speciaal gereedschap benodigd

De producten

Plaatmateriaal

Het plaatmateriaal is bijzonder te noemen, het heeft een veel lagere dichtheid (0,65) vergeleken met de profielen (1,46). Dit komt met name door de speciale EcoPlus3 productietechniek die is toegepast en dit maakt de plaat verrassend lichtgewicht. Het materiaal is nog steeds thermisch vervormbaar en is geschikt voor een breed scala toepassingen.

Plaatprofielen

Dit betreft voornamelijk uit platen gesneden profielen die de mogelijkheden voor de gevel goed laten zien. De plaatprofielen zijn optisch en haptisch amper te onderscheiden van tropisch hardhout en middels het colour concept van Resysta in een groot aantal kleuren te verkrijgen. Met dit kleur concept bent u verzekerd van een mooi en blijvend resultaat.

Gevelbekleding

Spreekt voor zichzelf; holle en massieve profielen voor de gevel. Resysta gevelbekleding is speciaal gemaakt om te passen op bestaande en veelgebruikte gevelconstructies en montagesystemen. De profielen zijn middels een speciale façadeclip te bevestigen en optioneel leverbaar in een zeer hoge brandklasse (Bfl). Op kleur te brengen met het Resysta Colour concept en optioneel extra te beschermen met een sealer.

Terrasdelen

Resysta terrasdelen zijn een mooi alternatief voor ons eigen Envirodeck houtcomposiet. De delen zijn onderhoudsvriendelijke, anti-slip en zeer slijtvast. De hoge vochtbestendigheid zorgt ervoor dat de profielen zeer geschikt zijn voor plaatsing rondom zwembaden of andere waterpartijen. Ook deze profielen zijn optioneel in een hoge brandklasse leverbaar.

Profielstroken

Betreft massieve profielstroken die voor een breed aantal toepassingen geschikt zijn. De profielen hebben een hoge dichtheid (1,46) en zijn in diverse lengtes leverbaar (2,4 – 5 m). Er is geen speciaal gereedschap benodigd en wij zien deze profielen vooral worden toegepast als interieur of meubel bekleding.

Toepassing:

 • Meubels
 • Gevels
 • Interieur bekleding
 • Terrassen
 • Galerijen
 • Tuinen

Over Fiberplast Biobased

Fiberplast levert al bijna 15 jaar uitsluitend hoogwaardige biobased en circulaire alternatieven voor de bouw-, meubel- en tuinsector. Met name de zakelijke klant weet ons altijd goed te vinden. Zo kunnen wij vaak nog veel ten aanzien van maatwerkoplossingen. Vraag ons gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden die wij wellicht kunnen bieden ten aanzien van uw project. Wij hebben een wereld aan oplossingen in het assortiment voor zowel kleine als grote projecten. De solide biobased content leveren een positieve bijdrage aan het behalen van project gerelateerde BREEAM, C2C en LEED doelstellingen.

fiberplast biobased logo biobased houtcomposiet buzon resysta rijstvlies