MULTICOPY ZIET ALLERLEI NIEUWE MOGELIJKHEDEN MET NOWOOD

“Ons huidige verbruik van grondstoffen, energie, water, voedsel en landgebruik is niet houdbaar. We moeten onze consumptie en productie, hoe we leven en werken, eten, verwarmen en vervoeren, veranderen,” sprak Ursula von der Leyen (voorzitter van de Europese Commissie) een halfjaar geleden in het Europees Parlement.

“Het is nu tijd om de switch naar duurzame, circulaire en bij voorkeur, biobased producten te maken”, concludeert Lammert Stavast, Directeur van Multicopy Drachten en Leeuwarden.Als ik ergens enthousiast over ben, begin ik erover te praten. Veel klanten kennen mij als oplossingszoeker, die werkt met nieuwe materialen. We worden door velen gezien als een innovatief bedrijf. NOWOOD – het nieuwe rijstvlies plaatmateriaal – sluit daar prima bij aan.”

multicopy bedrijf drachten
multicopy-logo- drachten

Multicopy Drachten en Leeuwarden is een familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar werkzaam is in de grafische industrie. Door eigen investeringen zijn ze in staat innovatieve oplossingen te bieden aan een heel breed scala van afnemers. Van eenmanszaken tot multinationals ontzorgen en bedienen ze met de meest uiteenlopende oplossingen. Van briefpapier tot complete gevelbebording, van autobelettering tot direct mailings. De meeste zaken ontwerpen en produceren ze in eigen huis waardoor ze de kwaliteit en snelheid in eigen hand hebben.

KENNISMAKING MET NOWOOD

Lammert: “Multicopy verzorgt voor Fiberplast biobased B.V. – de leverancier van NOWOOD – o.a. het drukwerk en omdat ik altijd geïnteresseerd ben in nieuwe materialen, kwam ik in aanraking met één van hun producten; NOWOOD. Nadat ik een proefmonster had gekregen, zag ik al snel de vele mogelijkheden van dit rijstvlies plaatmateriaal. Vooral door de samenstelling was ik direct enthousiast. Het is biobased en dat is dé richting waar we naartoe gaan.”

Resysta samenstelling

BEWUST DUURZAAM | BIOBASED

Duurzaamheid is een populair thema, we zien steeds meer opties die het dagelijks leven milieuvriendelijker maken. “De hele samenleving wordt zich bewuster van duurzaamheid. Wij zien steeds meer dat er bijvoorbeeld bewust voor karton wordt gekozen. Ditzelfde gaat ook voor NOWOOD gelden. We hebben veelvuldig gesprekken met onze klanten over toepassingen waarvoor we NOWOOD uitstekend kunnen inzetten.

Ik vind biobased solide en toekomstgericht. Solide omdat de basis van deze producten geheel of gedeeltelijk biomassa, natuurlijk materiaal is. We zijn het er met zijn allen wel over eens dat het anders moet. Plastic bijvoorbeeld moet verdwijnen, dit vormt een permanente vorm van vervuiling. We kennen allemaal de plasticsoep,” merkt Lammert op.

NIEUWE TOEPASSING: TIJDELIJKE GRAFSTEEN

Naast keukens, hekjes, wanden en nog veel meer toepassingen, ben ik momenteel bezig met een nieuw concept: de tijdelijke grafsteen. Een grafsteen kan niet direct na de begrafenis geplaatst worden. De reden hiervoor is dat de grond eerst moet inklinken. Zou de grafsteen te snel geplaatst worden dan is er een verhoogde kans op verzakken. Door een tijdelijke grafsteen uit NOWOOD te maken, kun je deze bij wijze van spreken direct na de begrafenis al plaatsen. Wij kunnen dit voorzien van allerlei prints, kleuren, teksten en daarnaast kunnen we het ook in elke gewenste vorm maken. Dit concept wordt al enthousiast ontvangen door de uitvaartbranche,” vermeld Lammert.

NIEUWE KANSEN VOOR MULTICOPY

“Ik zag met NOWOOD geen onmogelijkheden, maar juist veel kansen. Ook voor Multicopy. Met NOWOOD kunnen we duurzame, biobased producten leveren. Nu bestaat een deel van ons assortiment uit PVC en een aluminium met PVC. Daarnaast is NOWOOD 100% recyclebaar. Want het kan worden ingezameld en teruggebracht worden in het productieproces. Hierdoor wordt het weer een grondstof voor een nieuw product. Dat is nog vrij uniek,” zegt Lammert.

“Maar wat ik vooral belangrijk vind, is de bewerkbaarheid van NOWOOD. Multicopy voorziet in allerlei printing en frees technieken en daarvoor is NOWOOD een heel geschikt materiaal. Het blijft vlak gedurende het printen en trekt niet krom. Het pakt de inkt heel mooi op, de hechting is goed. Zo krijg je een mooie, kwalitatieve print en kun je er eindeloos veel nieuwe producten mee maken.”

HOUTPRINT OP NOWOOD

Lammert: “Op dit moment is NOWOOD standaard leverbaar in een naturelbruine kleur en kunnen wij dit bijvoorbeeld voorzien van een houtprint. Hierdoor krijgt het nog meer die echte houtlook. Klanten van ons moeten soms twee keer kijken om te ervaren dat het toch geen echt hout is. Deze houtprint hebben we al toegepast in keukens, op wanden, vloeren en zelfs voor een hondenhok.”

Houtprint Multicopy zij

ZEG GEEN JA MAAR, ZEG JA WE DOEN HET!

Als Lammert andere bedrijven één tip mag geven, dan is het wel: “Over 9 jaar streeft Nederland ernaar om 50% circulair te zijn. Wij zijn hier nú al mee bezig. Wacht niet langer, doe ook mee! Samen maken we veel meer mogelijk. Ervaar wat NOWOOD is, kijk naar de ongekende mogelijkheden en probeer! Zeg niet ja maar, maar zeg ja we doen het!”