Aantal terras- of tegeldragers berekenen

Vloeren verhogen met vloer- of tegeldragers

Bent u wellicht van plan binnenkort een planken of tegelvloer te verhogen middels kunststof vloer- of tegeldragers? Weet u hierbij niet zeker hoeveel dragers u benodigd? Hou dan goed rekening met de volgende aandachtspunten. Hierbij gaan wij voornamelijk uit van het gebruik van Buzon vloerpotten. Buzon is al bijna 30 jaar wereldmarktleider op het gebied van kunststof vloer-, balk- en tegeldragers. Deze kwalitatief ongeëvenaarde dragers zijn uitstekend te gebruiken in combinatie met rubber onderleggers van het merk Regupol (6510g en 7210 LS plus). Op projectbasis kunnen wij de aantallen voor u berekenen.

Hoeveel dragers heb ik nodig?

Het berekenen van vloer- en tegeldrager hoeveelheden kan vrij lastig zijn. Factoren als de maximale overspanning, totale belasting, legverbanden en tegeldikte kunnen meespelen. Zo is het standaard dat bij tegels die groter zijn dan 60×60 cm een extra drager onder de tegel wordt geplaatst. Wij raden niet aan dragers te gebruiken in combinatie met keramische tegels dunner dan 2 cm. Voor een exacte bepaling raden wij aan een CAD systeem te gebruiken. Let er wel op dat de onderstaande berekening methodes slecht indicatief zijn en alleen gelden voor de tegel- en vloerdragers van Buzon.

u pad beschermingsmat lage vloeroplossingen

Tegelvloer

Wij raden aan vooraf altijd te informeren bij uw tegel leverancier naar het type dragers, de plaatsingspositie en wat het voorgeschreven minimale oplegvlak voor de tegel is. De tegelleverancier/producent is verplicht u hierin te adviseren en de toepassing in dat geval te garanderen. Voor het verhogen van tegelvloeren kunt u bij Buzon dragers diverse voerkruizen of klikvoegjes krijgen. Voor standaard vierkante tegels is het aan te raden de gewone voegkruizen te gebruiken. U kunt hierbij kiezen voor voegen van 2.5, 4 of 4.5mm. Indien er sprake is van afwijkende tegelvormen (bijv. zeshoekig) of patronen is het aan te raden te gaan voor de BC serie. Hiermee kunt u prachtige tegelvloeren realiseren waar alleen uw eigen creativiteit de grens is (deze worden met name veel toegepast in moskeeën en parken). Bij keramische tegels is het belangrijk dat de tegels een minimale diktes hebben van 2 cm, dit zorgt ervoor dat de tegels snel gaan niet breken als er iets op valt. Ook is het zeer aan te raden gebruik te maken van vulrubbers op de dragers. Die gaan verschuivingen tegen, dempen contactgeluid en zijn erg handig voor het op hoogte kalibreren van (natuursteen)tegels.

Plankenvloer

Dit is veel lastiger dan bij tegeldragers gezien het aantal factoren waarmee men rekening moet houden. Hieronder hebben we een lijstje van aandachtspunten waar u goed naar moet zien bij het berekenen van het aantal terrasdragers. Buzon dragers hebben voor planken vloeren speciale tabs ontwikkeld die gemakkelijk op de kop van de drager te klikken zijn. Het gaat hierbij om een enkele of dubbele balksteun waarmee u de hardhout, composiet, staal of aluminium balken makkelijk en snel kunt vastzetten. Bij een planken vloer is het belangrijk goed te letten of er ook sprake is van plasvorming onder het dek. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de balken gaan torderen of de planken krom gaan staan. U hoeft zich hierbij niet zorgen te maken over watervorming op de dragers, deze zijn voorzien van diverse afwateringsgaten. Rubber is daarnaast door de grove structuur al erg waterdoorlatend. Let er hierbij goed op of u de vooraf opgestelde maximale overspanning niet overschrijdt.

Aandachtspunten

Materiaal

De zwarte vloerdragers worden gemaakt van polypropyleen en diverse additieven die de levensduur en draagkracht verhogen. Dragers van Buzon bestaan voor 80% uit gerecycled materiaal en zijn na gebruik 100% recyclebaar. Niet alleen een slimme, maar ook nog eens een circulaire keuze dus.

Draagkracht – statische/dynamische belasting

De dragers hebben een statische draagkracht van maar liefst 1000 kg per drager (dus niet 1000kg per m2, zoals veel andere dragerleveranciers garanderen), op aanvraag zijn er zelfs dragers leverbaar die 26.000 kg per drager garanderen. Je kunt er dus erg zware tegels op gaan leggen zolang de maximale belasting maar niet wordt overschreden. Wel is het aan te raden voor omgevingen waar veel sprake is van dynamische (bijv. bij podiums of grote tenten) gewichtsschommelingen een extra dragers toe te passen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het dek gaat “lopen” of gaat inzakken door materiaalmoeheid.

Hoogte

Er zijn Buzon dragers beschikbaar waarmee u met gemak hoogtes van meer dan 1.2m kunt realiseren zonder dat er wordt beperkingen worden opgelegd ten aanzien van de maximale belasting. Bij deze hoogtes is het in sommige toepassingen aan te raden de dragers onderling vast te zetten middels draad (hier zijn speciale bevestigingsgaten voor in de koppelbussen). Dragers van deze hoogte beschikken over een uitdraaiblokkering of zijn middels een sleutel te borgen tegen teruglopen.

Ondergrond & afschot

De voorkeur gaat naar een vlakke en stabiele ondergrond. Dat is natuurlijk in de meeste gevallen niet het geval(bijv. bij dakterrassen i.v.m. afwatering regen) of op korte termijn te realiseren. Oneffenheden zijn middels hellingcorrectoren of rubberdragers vakkundig weg te werken. Door gebruik te maken van hellingcorrectors op de kop of onder de voet is het hedendaags mogelijk afschotten van zelfs 15% te compenseren. Gebruik een waterpas om te kijken in welke mate of richting het afschot zich ontwikkeld. Kijk hierbij ook goed of er geen sprake is van plasvorming en er een goede afwatering aanwezig is. Met name bij planken vloeren is dit belangrijk.

Hellingen corrigeren of realiseren

Zoals hierboven al gezegd is het mogelijk middels hellingcorrectors op de kop en onder de voet hellingen te realiseren of compenseren van maximaal 15%. Na het meten van de helling kunt u de hellingcorrectors makkelijk afstellen en de dragers plaatsen. U kunt maximaal twee correctors stapelen die elk 5% realiseren, de DPH serie beschikt daarnaast ook nog over geïntegreerde corrector in de kop. Dit is met name erg geschikt voor bijvoorbeeld het realiseren van een rolstoelhelling.

Hout & WPC vloerdelen

Factoren die de tussenafstand van houtenvloeren bepalen

  • Houtsoort
  • Hoogte & dikte van de onderslagen
  • Vereiste belasting

Als er sprake is van WPC, spelen nog mee:

  • De samenstelling
  • Kunststof soort
  • Meng verhoudingen
  • Vorm, afmetingen en verstevigingselementen
Voorbeeld:

HOUT (Azobé)
Azobé onderslagen van H70 x B50 mm hart-op-hart afstand van de vloerdragers maximaal 800 mm (andere houtsoorten / afmetingen hebben andere HOH afstanden) voor residentieel gebruik. Bij openbaar gebruik is e.e.a. afhankelijk van de belasting eisen die gesteld worden, in dat geval kan de HOH afstand variëren.

COMPOSIETEN (ca. 50-50 mengverhouding loofhout & HDPE, bijv. Envirodeck)
Fundatieprofielen van H 40 x B 60 mm moet de hart-op-hart afstand van de vloerdragers maximaal 400 mm bedragen. Bij kleinere fundatieprofielen zoals deze in de DHZ sector worden aangeboden van bijv. H 30 x B 50 mm is het niet verantwoord om verstelbare vloerdragers toe te passen. In dat geval is het aan te raden uitsluitend gebruik te maken van Regupol rubberonderleggers (eventueel gestapeld, max. 2 stuks op elkaar) met een maximale hart-op-hart afstand van 250 mm.

buzon-hellingen

Plaatsing tegen muur

Voor een goede plaatsing tegen de muur zonder dat de tegels gaan “wiebelen” is het aan te raden de dragers bij te zagen. Onderaan kop van de voet kunt u daarvoor diverse zaaglijnen vinden. Hou deze zoveel mogelijk aan om zo de dragerstabiliteit niet te veel aan te tasten. Op deze manier kun je zijkanten en hoeken prachtig mooi afwerken.

Positioneren en zagen van dragers bij hoeken en randen

1. vloerdrager met 2 haaks van de vloerplaat afgezaagde zijden zonder tegelkruis voor gebruik in de hoekposities.
2. vloerdrager met 1 afgezaagde zijde en 2 lippen van het tegelkruis verwijderd.
3. Vloerdrager met 2 paralel van de vloerplaat afgezaagde zijden en 2 lippen van de tegelkruis verwijderd.
4. Vloerdrager met een complete vloerplaat en een tegelkruis bestaande uit 4 lippen.

Hoeken en randen zijn de voornaamste redenen waarom er geen accurate formule te vinden is bij het berekenen hoeveel dragers u benodigd.

afzagen-buzon-dragers